Mint az ételek ízesítője, a só a világ minden táján teljesen hétköznapivá és népszerűvé vált. A só az egyik legalapvetőbb fűszerünk. Két olyan típusa van, a tengeri és a himalája, ami egzotikus ízt kölcsönözhet az ételeinknek. E sók közötti döntés attól függ, hogy mit szeretnénk velük elérni és mennyit vagyunk hajlandóak érte fizetni.
A tengeri só
A legtöbb tengeri só Bretagne vidékéről, az Atlanti-óceán partjairól származik. Ez a tengeri só szürke, hiszen a sós tavak ásványi anyagait magába szívja. A sót helyileg még mindig a hagyományos kelta módszerekkel, fa lapátok segítségével gyűjtik össze. A szürke tengeri só különböző textúrákban van jelen. Ha főzünk, akkor a durva só az optimálus, az őrölt sót inkább az asztalra tegyük, az extra finom szemcsés sót pedig a magvakhoz vagy a popcornhoz adhatjuk.
A himalája só
A Himalája lábánál a só fontos árucikk volt évszázadok óta. A kereskedők jakokon szállították ezt az értékes anyagot, hogy Nepál piacain eladhassák. A rózsaszín sótömböket a mai Pakisztán területén takarították be. Népszerűségét magas ásványi anyag tartalmának, pl. kalcium, kálium és vas, köszönheti. A magas vastartalma színezi meg ezt a sót.
Hasonlóságok
Sem a szürke tengeri só, sem a rózsaszín himalája só nem megy át széles körű finomítási folyamatokon, mint a közönséges asztali só. Ennek eredményeképp mindkét só durvább, természetesebb és ízletesebb. Kézzel takarítják be és nem géppel.
Különbségek
Míg a szürke tengeri sót a tengervíz elpárolgása után nyerik ki, a himalája sót a Föld mélyéről bányásszák ki. A tengeri sót csak étkezési célokra lehet felhasználni, viszont a Himalája sónak számos egészségügyi előnye is létezik, sok betegség gyógyítására alkalmas.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.