Év végére... a himalájasóról

A Himalája só természetes módon tartalmazza a legfontosabb ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi test számára. Bárkinek ajánlott ezért a Himalája só fogyasztása, de azoknak különösen, akik részt vesznek valamiféle testépítő vagy fitnesz programban, illetve azoknak, akik egészségesebb élet után vágynak.

A hagyományos asztali só helyett

A hagyományos asztali só, ami általában megtalálható a szupermarketekben mintegy 97 %-ban tartalmaz nátrium-kloridot. A másik 3 % különböző vegyi anyagokat tesz ki, melyek fő célja, hogy megakadályozzák a só csomósodását, illetve javítják annak textúráját, amikor tömbösítve vagy finomítva kezdik el árulni. A sót ezután extrém hő hatása alatt fehérítik és feldolgozzák, amely így megváltoztatja a szerkezetét és így elveszik belőle mindenféle esszenciális nyomelem, ami egyébként megtalálható a sóban, természetes és nyers állapotában (a Himalája sóban amúgy is jelen vannak ezek az anyagok). És itt van a probléma! Az emberi szervezetnek szüksége van a sóra, mert annak gazdag az ásványi anyag tartalma, ami sajnos mára már elpusztult és a kémiai feldolgozás eredményeképpen eltávolították. Mintha ez nem lenne elég a kereskedelemben a hagyományos sót olyan veszélyes anyagokkal kezelik, mint az alumínium-hidroxid, amely megakadályozza, hogy a só magába szívhassa a nedvességet. A Himalája sót azonban ezzel szemben mechanikusan dolgozzák fel, így teljes, természetes formában kerül az asztalunkra is.

himalája13.jpeg

A Salt Institute a sónak több, mint 14000 felhasználási módját ismeri, ezért nem véletlen, hogy az élelmiszertudós és sztárséf Alton Brown is csodálatos molekuláris tagként tekint a sóra, ami egyik ételből sem hiányozhat. A sókristályok segítettek az egyiptomi múmiák konzerválásában, illetve a dobozos Campbell levest is ezt tartósítja, a só segít abban, hogy az emberek biztonságosan vezethessenek a téli utakon stb. stb. Tehát tényleg rengeteg felhasználási módja van a sónak, nem csupán ételízesítésre alkalmas.

Tudományos célok

A vegyészek a sót ásványi halitként definiálják, ami tulajdonképpen a közönséges asztali só vagy a nátrium-klorid. A nátrium egy instabil fém, ami könnyen ég, ha nedves, a klór pedig egy mérgező gáz, azonban együttesen egy stabil szerkezetű anyagot alkotnak, ami a világ legszélesebb körben használt tartósítószere és fűszere.

Kulináris célok

Az emberi ízlelőbimbók négy féle ízt képesek észlelni, az édeset, a savanyút, a keserűt és a sósat. Míg sok különböző élelmiszer az édes-savanyú válaszokat aktiválja, a só az csak egyetlen érzéket, a sós ízlelést indítja be. A sókristályok azonban lehetővé teszik, hogy az adott élelmiszeren használva annak még inkább kijöjjenek az ízei, zamatai, ami megmagyarázza, hogy miért lesz édesebb egy csipetnyi sótól a nem egészen érett sárgadinnye, illetve, hogy miért lesz ízletesebb a csokoládé, ha meghintjük egy kevés sóval.

A Himalája só számos élelmiszerekkel kapcsolatos célra felhasználható. Az emberek és más állatok számára nélkülözhetetlen tápanyagnak bizonyul a Himalája só. A só egyébként a világ legrégebbi ismert élelmiszer-adalékanyaga. A Himalája sót a különböző kultúrák nemcsak a főzésnél vagy az asztalnál ételízesítésre használnak, hanem arra is, hogy az ételek aromáját, zamatát felerősítsék. Ezenkívül a Himalája sóval hatékonyan lehet tartósítani a romlandó élelmiszereket, mivel meggátolja a mikroroganizmusok növekedését is. Kiváló  feldolgozott élelmiszerek esetében is, hiszen ezeknek megfelelő textúrát kölcsönöz, hiszen képes szabályozni bizonyos anyagok arányát és fermentációjának mértékét. A kenyérnek szebb színt, kellemesebb aromát kölcsönöz, olyat, amit a fogyasztók elvárnak. A húsoknál és kolbászoknál a masszásítás folyamatában hasznos a Himalája só. A világ nagy szakácsai már kulináris felhasználási módjait is ismerik a sónak, például desszertekben is használják.

A só és a Himalája só felhasználási területei igen hasonlóak, mégis jobb, ha a Himalája só mellett döntünk, mert ez a változat sokkal gazdagabb tápanyagokban és így egészségügyileg is jobb hatással van a szervezetünkre, mint a hagyományos asztali só vagy akár a tengeri só. A Himalája sóhoz a bioboltokban, a webáruházakban és a szupermarketekben is hozzájuthatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://himalaja-so.blog.hu/api/trackback/id/tr6312508347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása