Konyhai ötletek

A következőkben megosztunk néhány jól hasznosítható tippet és tanácsot, amelyekkel a Himalája sóval való történő főzés egyszerű és könnyedén kivitelezhető lesz. A Himalája só nagyszerű alternatívát jelent a hagyományos konyhasóval szemben, mivel a benne található 84 ásványi anyag és nyomelem számos pozitív egészségügyi hatást fejt ki a szervezetre.

- A feldolgozatlan Himalája só végtelen ideig eltartható, de tudni kell, hogy ha fűszersót készítünk belőle, akkor szorosan le kell azt zárni és egy éven belül fel kell használni.

- A Himalája só a nedvesség és a pára hatására csoportokat képez és összeragad. Ilyen esetben érdemes a jól bevált trükköt alkalmazni: egy kilogramm sóhoz adjunk körülbelül 10 rizsszemet, ami képes felszívni a nedvességet és megakadályozza, hogy a Himalája sókristályok összetapadjanak.

himaljásasó4.jpg

- Ha túlsózzuk a folyékony ételeket, például a leveseket, akkor azokat érdemes sótlan folyadék hozzáadásával hígítani vagy 15 percig főzni benne egy szem, negyedekre vágott burgonyát, mert elveszi a túlzott sósságot. Ezután dönthetünk úgy, hogy kidobjuk a burgonyát vagy vajjal elkészítve köretként el is fogyaszthatjuk. Persze fontos tisztában lenni, hogy a túlzott elsózás esetén ezek a módszerek nem működnek.

A Himalája sót leggyakrabban a fürdősókban és a szépségápolási termékekben használják, de gyakran ízesítik vele az élelmiszereket is, mivel hatékony és egészséges alternatíváját kínálja a hagyományos konyhasónak. A Himalája sót bármilyen étkezési célra fel lehet használni. Általában durva kristályos formában juthatunk hozzá, de ezeket a kristályokat egy sómalom segítségével könnyedén finommá őrölhetjük mi magunk is, így már nagyszerűen fel lehet használni sütésre, főzésre, a nyers zöldségek, a pattogtatott kukorica vagy a perec ízesítésére.

A Himalája só finomra őrlése az ételek ízesítésére

1. Vásároljunk finomra őrölt vagy durva szemcsés Himalája sót. A finomra őrölt sót közvetlenül használhatjuk az ételekre, nem igényel semmiféle előkészületet. A Himalája só íze közel azonos a hagyományos asztali sóéhoz, vagyis nem fogja a kedvenc ételeink és receptjeink ízét és minőségét.

2. Őröljük meg a durva szemcsés Himalája sót egy daráló segítségével. A Himalája kristálysó darabjai sokszor túl nagyok ahhoz, hogy felhasználjuk a főzéshez, hacsak nem húslevest vagy más folyékony ételt készítünk.

3. A Himalája sókristályok gyakran összetapadnak, mivel az asztali sóval ellentétben ezek nem tartalmaznak csomósodásgátlókat, amik lehetővé tennék, hogy simán kifolyjon a sótartóból. Ha a himalája só kezd összeállni, akkor egy shakerben szedjük szét az egyes részeket.

Tippek

A Himalájai só nagy mennyiségben tartalmaz kloridot és nátriumot. Tehát ezt is csak óvatosan szabad használni, ha egy nátriumszegény diétát követünk.

himalája22.jpg

A szervezetnek nagy szüksége van nátriumra, hogy megőrizze a folyadékegyensúlyt a szövetekben, hogy befolyásolja az izomösszehúzódásokat és a pihenéseket, valamint az ideig impulzusokat. Azonban sok esetben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a só és a nátrium ugyanaz, pedig ez nem így van. A táblázatok szerint a só 40%- nátriumot tartalmaz, és a maradék anyag benne klorid, állítja a Colorado State University Extension. Azonban a só az egészséges étrend része, de kárunkra válhat, ha többet eszünk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

Miért jobb a kevesebb?

A nátrium vonzza és megtartja a vizet. Ennek eredményeképpen a felesleges nátrium a szervezetben folyadékvisszatartást okoz, növeli a vér mennyiségét, így a szív munkája nehezebbé válik és az artériás nyomás is megnő. Ez szívbetegségekhez, stroke-hoz vagy magas vérnyomáshoz vezethet.

A nátrium és a fogyás

A só nem fogja megállítani a fogyást, de képes lehet azt mérsékelni a nátriumnak köszönhetően, amely képes visszatartani a vizet a szervezetben. Ha túl sok sót fogyasztunk, akkor valóban tapasztalhatjuk azt, hogy néhány kilót felszedünk. Ezzel szemben, ha jelentősen csökkentjük a sóbevitel, akkor elveszíthetünk néhány kilót azzal, hogy a szervezet a visszatartott vizet eltávolítja. A súlyvesztés azonban megszűnik, ha egyszer újra el kezdjük erőteljesebben sózni az ételeinket.

A bejegyzés trackback címe:

https://himalaja-so.blog.hu/api/trackback/id/tr2112449943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása