Úgy általában a sóról

A közönséges só egy nátrium-klorid nevű vegyület, aminek jelölése az NaCl. A só a természet nagy részében jelen van, így például az ásványi halit és a sós tavak is tartalmazzák. De mik a legjobb forrásai a sónak? Természetesen a tengervizek. A tengerek átlagosan 2,6%-os koncentrációban tartalmazzák a sót vagyis köbkilométerenként 26 millió tonna sóról van szó. Vagyis a só kimeríthetetlen tartalékot jelent az emberiség számára. A sóüledékek persze nemcsak nátriumot és kloridot tartalmaznak, hanem magukba zárnak más ásványi anyagokat és jótékony baktériumokat is. Néhány sólelőhely a Föld felszínén található, a kiszáradt tengerek nyomaiként. Sót még a Marson is találtak. Meglepő, de a felszíni sóbetétek az űrből is láthatóak.

himalája15.jpg

A sókristályok

A nátrium és klorid kocka formájában tapad egymáshoz. Az asztali só kockái szorosan kötődnek egymáshoz, mivel a nátrium és klorid ionok között erős ionos kötés található. A Himalája sónak ezzel szemben kristályos a szerkezete, mivel sok más ásványi anyag is található benne. Ma már sót számos formában és színben megkaphatunk, attól függően, hogy milyen mértékben történt a feldolgozása és, hogy honnan származik.

A különböző típusú kristályokat különböző célokra használják fel. A Himalája sót egészségügyi célokra főként, míg az asztali só csak ízesítésre alkalmas. A kősót jégoldókban, a nagyon finom szemes sót pedig a popcornban találunk. A pácoláshoz használt só valamivel durvább.

Homérosz isteni anyagnak nevezte, de Platón is úgy írt le, mint az istenekhez közeli anyagot. Az ókori világban a só volt az egyik legkeresettebb árucikk és még talán ma is az.

Só az amerikai indiánoknál

A só egy igen fontos árucikk volt az indiánok körében is Calaveras megyében. Korábban csak igen kis területen jutottak hozzá a sóhoz, így érthető magas értéke. A kutatások azt mutatják, hogy már a vadászó-gyűjtögető ősember számára is különös értékkel bírt a só: ahol nyáron a meleg miatt a víz elpárolgott és maga mögött hagyta a sótömböket, oda előszeretettel jártak a bennszülött törzsek, hiszen már ők is tudták, hogy a túl sok só ugyan gyorsan tönkreteszi az ételeiket, viszont, ha megfelelő mennyiségben használják, akkor izgalmasabbá teszi a fogásokat.

A só és az egészség

A só létfontosságú tápanyag és elengedhetetlen a jó egészséghez. A szervezet vízháztartását egyensúlyban tartja, biztosítja az izmok megfelelő működését és segíti az idegi funkciók működését. Az embereknek tehát szükségük van sóra, hogy egészségüket megőrizzék. Persze a túl sok só káros is lehet. Amikor a szervezet nátrium szintje magas, akkor a vesék nem tudják kiválasztani a felesleget, így a vérben számos anyag felhalmozódik. Ez olyan betegségekhez vezethet, mint a pangásos szívelégtelenség, a cirózis és a krónikus vesebetegség. Sajnos a legtöbb ember sokkal több nátriumot fogyaszt, mint az ajánlott mennyiség. Dr. Ravinder Kadevari szerint az 50 évnél idősebbeknél a napi nátrium fogyasztás nem haladhatja meg az 1500 mg-ot. A legfontosabb tehát a megelőzés lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://himalaja-so.blog.hu/api/trackback/id/tr6512508317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása